Even voorstellen…

Hoi, wie ben je?
Ik zal me even voorstellen, ik ben Esther en vorig jaar Sarah geworden. Ik ben getrouwd, ik heb een bonuszoon, een puberdochter en een trouwe viervoeter, Guus.

Hoelang ben je al werkzaam bij Henny’s Rits?
24 jaar geleden stapte ik voor het eerst Henny’s Rits in Leiden binnen. Ik dacht in eerste instantie om even een etalage tussendoor te doen, maar er werd mij een baan aangeboden. Er waren toen drie etaleurs in dienst. Henny wilde eigenlijk naar een vaste kracht voor deze functie en dat ben ik toen geworden.

Ben je echt als etaleuse binnengerold of is dat zo ontstaan?
In het begin van mijn loopbaan heb ik ook in de winkel gewerkt, wat ik heel gezellig vond, maar na het krijgen van mijn kind is dat komen te vervallen en doe ik alleen nog de etalages van al onze vestigingen.

Je bent de enige in het bedrijf die deze functie vervuld, dat maakt jou eigenlijk onmisbaar. Hoe kijk je daar zelf tegenaan?
Dat geeft soms best wel een druk met zich mee. Als ik ziek word is er niemand die mijn werk overneemt, dus alles blijft liggen. Daarna moet ik eigenlijk 3x zo hard doorwerken om het weer in te halen. Gelukkig ben ik niet vaak ziek! In het verleden werd ik ook wel bijgestaan bij grote etalages door Miriam ( dat is een collega uit de winkel Noordwijk). Aangezien het werk zich verplaatst ook naar presentaties in de winkel is sinds vorig jaar mijn collega Jelmer mij op dinsdag komen assisteren en dat is heel fijn. Hij helpt met uitladen, poppen uit en aankleden, decoraties maken. Ook omdat hij jonger is heeft hij een andere kijk op sommige dingen en dat geeft mij veel inspiratie.

Hoe ziet je dagindeling er meestal uit?
Met 10 winkels heb ik een goed gevulde week. Iedere 3 weken (als er geen andere klussen tussendoor komen) krijgen de winkels een nieuwe etalage. ’s Morgens sta ik dan met een gevulde bus op de stoep. Daar zijn mijn collega’s altijd heel blij mee, vrolijke gezichtjes ?. Want als ik kom is er altijd veel werk te doen, poppen uitkleden, stofzuigen, zemen en setjes uitzoeken en staat de hele winkel op zijn kop.

Wat vind je het leukste aan je werk en wat het minst leuke om te doen, maar wat er toch bij hoort?
Dat ik elke dag op een andere werkplek ben en mij creatief kan uitleven, vind ik het leukst. Het minst leuke vind ik de tijd rondom kerst. Alle etalages moeten dan extra snel gedaan worden en ook alles moet na de kerst weer gelijk opgeruimd worden. Mijn materialen zijn soms best zwaar. Dat kost me echt mijn rug, maar ik realiseer me achteraf altijd pas dat ik het zelf allemaal zo bedacht heb .

Waar ontwikkel of bedenk je de beste ideeën of plannen om een etalage te ontwerpen?
Mijn materiaal rouleert meestal van de ene naar de andere winkel, daar maak ik schema’s voor. Ik vind het belangrijkst dat de kleding goed uitkomt met de decoratie. Inspiratie haal ik overal vandaan, tuincentra, woonwinkels, bouwmaterialen en tijdschriften. Al mijn decoratiemateriaal staat op het magazijn. Meestal koop ik per seizoen wat nieuws, wat ik dan combineer met mijn onuitputtelijke voorraad aan spullen. De ideeën krijg ik eigenlijk tussen de bedrijven door. Nieuwe collecties, nieuwe seizoenen. Ik zou het niet moeten doen, maar ’s nachts kan ik de hele etalage al bedenken. En dat is wel makkelijk voor de volgende dag ?.

Waar probeert volgens jou een goede etaleur op te letten?
Dat iedereen die voorbij loopt wordt uitgelokt om in de etalage te kijken door nieuwe collecties, goede kleuren en leuke decoratie.

Als je door een winkelstraat loopt in je vrije tijd en naar de etalage kijkt, kijk je dan als klant naar een etalage of kijk je als criticus?
Ik winkel niet zo vaak, maar let wel op andere etalages. Als het er leuk en gezellig uit ziet ga je toch sneller even naar binnen.

Heb je vakdiploma’s nodig of is het oefening baar kunst?
Vakdiploma’s zijn misschien handig, maar oefening baar kunst is zeker een ding, creativiteit en improvisatie zijn belangrijk.

Wat zijn de gevaren van dit beroep?
De gevaren van dit beroep is dat het lichamelijk best zwaar is. Gesjouw met poppen en materiaal, ladder op en ladder af. Ik ben zelf weleens met ladder en al de hele winkel doorgegaan, enorme lol gehad en achteraf een beetje blauw hier en daar. En toen geïnvesteerd in een nieuwe goede ladder.

Wanneer ben je compleet tevreden als je terugkijkt op een etalage?
Als alles klopt! Als de poppen mooi aangekleed zijn, de decoratie matcht en de prijskaartjes recht hangen, ben ik tevreden! Dan ga ik door naar de volgende winkel of mijn bus inladen voor de volgende dag.

Kijk of spiek je weleens bij collega’s om wat inspiratie op te doen?
Natuurlijk spiek ik weleens bij collega’s, etalages of internet.

Mode is eigenlijk een gek iets, er wordt een nieuw concept bedacht, daar moet iedereen aan wennen en na verloop van tijd vind je het normaal en neem je dat gewoon over. Is dat in de etalage wereld ook zo, want dat beeld heb je de afgelopen jaren ook wel zien veranderen zeker?
Ja zeker, etalages zijn de afgelopen jaren ook veranderd. Vandaag de dag less is more. Alleen ik ben er een van de oude stempel en vind het leuk als etalages er gezellig uitzien.

Wat is je grootste blunder?
Blunders heb ik natuurlijk niet en anders ben ik ze vergeten!

Wat is het meest bijgebleven qua werk gerelateerde belevenis?
Ik denk als je als verkoopster in de winkel staat veel meer meemaakt, omdat je met allerlei klanten in contact bent. De meeste tijd ben ik met de poppen bezig en die zeggen niet zo veel terug..

Heb je tot slot nog iets wat je met ons wilt delen?
Mijn baan is heel afwisselend en ik ben iedere dag in een andere winkel. Daardoor ken je ook al je collega’s dat maakt het gezellig. En samen met de nieuwe collectie en frisse kleuren maken we er weer wat leuks van!