Even voorstellen…

Wie ben je?
Hoi! Ik ben Sabina, 37 jaar jong en trotse moeder van 3 mooie jongens. Ze noemen me op werk ook wel Queen Sabien maar waar ik die naam aan te danken heb?

Hoelang ben je al werkzaam bij Henny’s Rits?
Pfff… Even graven hoor in mijn geheugen. Ik denk dat ik mijn debuut 21 zomers geleden gemaakt hebt.

Hoe kom je hier binnengerold?
Nou… Ik moest vanuit school een stageplaats zoeken. En vanaf dat ik mijn eerste kleedgeld kreeg ging ik elke maand helemaal los op de Haarlemmerstraat ;). En op de dagen dat ik door mijn budget heen was liep ik er ook. Ik wilde me dan graag alvast oriënteren wat ik de volgende maand wilde hebben haha. Dus ik dacht; wat zou dat toch te gek zijn als ik in een kledingzaak zou kunnen stagelopen? Dan kan ik de hele dag kleding passen (dacht ik toen ik 16 jaar was). En zo geschiedde… Ik mocht alleen niet de hele dag kleding passen ;-).

Welke rol vervul je in het bedrijf?
Tja, dat is een goeie… Hier in het bedrijf wordt er niet zo zwaar getild aan functies. Dus die afkortingen en aanhef vòòr mijn naam heb ik jaren geleden al uit mijn hoofd gezet ;-).

Maar houd het maar op verkoopster, met buitengewoon goede externe talenten die ervoor zorgen dat ik mijn goed georganiseerde creatieve brein kan blijven prikkelen (ook heel belangrijk toch).

In welk filiaal ligt je basis?
Mijn loopbaan begon als stagiaire in Leiden. Na 2 weken kreeg ik te horen dat ze wel wat in me zagen dus ik mocht blijven. Ik was superblij! Henny’s Rits stond voor mij voor een winkel waar ik geen personeelsnummer, maar echt iemand was. En waar ik de kneepjes van het vak kon leren van mensen die deze passie uitademden. Die echt wisten hoe je een klant kon bedienen. En de productkennis hadden om ook echt verstand te hebben over hetgeen wat ze verkochten.

(Uit de oude doos anno 2003)

En zo wilde ik dat ook leren. Ik kreeg na een korte aanloop in Roelofarendsveen de mogelijkheid om naar Noordwijk te gaan. En daar heb ik 2 jaar mogen oefenen. Toen mocht ik een stapje verder door naar het filiaal in Rijnsburg te gaan. Daar werkte ik de doordeweekse dagen alleen. Maar uiteindelijk bleek dat ik daar niet op mijn plek zat. Er kwam een plekje vrij in Alphen aan den Rijn en die heb ik met beide handen aangepakt. En 17 jaar later hoor je dan bijna bij het interieur hè ;-).

Weet je nog wat je van je eerste werkdag vond?
Van mijn allereerste dag weet ik niet echt meer wat eerlijk gezegd. Maar de eerste dag die teruggaat in mijn herinnering is één van mijn eerste dagen in Roelofarendsveen. De winkel werd daar geopend en ze waren nog op zoek naar een fulltimer (dat was op dat moment niks voor mij aangezien ik eerst mijn opleiding detailhandel wilde afronden). Er was daar dus nog te weinig personeel. Ik werd daar gelijk in het diepe gegooid want ik moest op een maandagmiddag daar alleen werken. Ik draaide drie kleuren stront want ik was bloednerveus. Ik was heel bang dat er een klant zou komen die ik niet zou kunnen bedienen vanwege het feit dat ik nog te weinig kennis had. En dat ik als antwoord moest geven; dat weet ik niet (denk daar een verveeld gezicht bij). Ik denk achteraf gezien dat daar mijn allergie is begonnen voor dat soort antwoorden. Want als ik ergens niet tegen kan….

Hoe ziet jouw dagindeling er meestal uit?
Ik drink de hele dag lekkere bakjes koffie. Totdat er klanten komen. Tussendoor verzorg ik overheerlijke lunches voor mijn collega’s. Daarna is het weer tijd voor koffie. Dan nog wat boodschapjes doen voor thuis, nageltjes lakken en wat berichtjes versturen en dan is het eigenlijk alweer bijna tijd. Ik moet zeggen dat de dag eigenlijk zo om is altijd. Als ik nog even op pad wil voor een paar schoenen moet ik me gewoon gaan haasten ;-).

Maar zonder gekkigheid; als de eerste bak koffie gedronken is, komt vaak de wagen al aanrijden om ons te voorzien van nieuwe collectie en/of aanvulling. Dat pak ik dan meestal uit, daar word ik heel hebberig van. Ook vouw ik de winkel graag strak of gooi ik de boel om. Maar de klanten krijgen altijd voorrang! Dat blijft het leukste om te doen.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Mij maak je heel blij met een wachtrij aan klanten die hulp nodig hebben. En het klinkt misschien raar, maar hoe gecompliceerder de wens van de klant, hoe leuker ik het vind. Die uitdagingen pak ik graag aan. En ik haal mijn voldoening daaruit als dat lukt natuurlijk.

Wat vind je het minst leuk om te doen maar wat er toch bijhoort?
Uhhhh… Mijn collega’s zouden in vol ornaat roepen; AFWASSEN!!!

Maar uhh… Hoort dat erbij dan? 😉

Het kan ook zijn dat ze zeggen; RAMEN ZEMEN.

Maar ja… Dat is ook weer zoiets hé… Zij roepen tenslotte ook gewoon maar wat ;-).

Trouwens, voorheen was stofzuigen niet mijn grootste passie. Dat geheim kwam uit toen bleek dat de stofzuiger overleden was. Ik had met oprechte deelneming een rouwkaart gemaakt voor onze lieve Henry. De lol was nog het grootst toen ik die verstuurd had naar mijn collega’s en achteraf bij mij de brandende vraag opborrelde van; was Henry eigenlijk wel blauw???

Bleek dat we een rode hadden haha… Nou, zo vaak had ik deze dus in mijn handen gehad ;-).

Wat is het meest hilarische wat je ooit meegemaakt hebt op de werkvloer?
Ik kan erg veel lol hebben als het om leedvermaak gaat. Sorry! Er is geen beter vermaak dan leedvermaak volgens mij. Ik kan echt stuk gaan op momenten dat mensen naar binnen of naar buiten vallen, struikelen over iets en languit gaan. Of mensen die volle bak tegen een alarmpoortje aanlopen. Of aan de deur trekken als ze moeten duwen.

Wat is het minst leuke wat je is bijgebleven?
Met stip op 1 zijn dat toch wel de momenten dat je bestolen wordt. In de loop der jaren hebben we dat wel een paar keer meegemaakt. Ook dat zich er situaties voordeden waarin je achteraf toch wel vreesde voor je veiligheid. Maar op dat moment handel je op je gevoel. Als je daar achteraf over nadenkt neem je je altijd voor om het de volgende keer anders aan te pakken. Maar het blijft een momentopname natuurlijk.


Heb je wel eens een blunder gemaakt waar je je echt voor geschaamd hebt?
Ik maak nooit blunders ;-).

Wat is jouw favo kledingitem?
Een spijkerbroek natuurlijk! Ik denk dat ik er zeker een stuk of 12 van in mijn kast heb liggen. En nog heb ik er altijd nog één nodig. Daar heb ik er echt nooit genoeg van. Volgens mij heb ik dat trouwens met schoenen ook…. En jasjes… ;-).


Ben je een teamplayer of werk je graag alleen?
Een teamplayer. Zeker weten. Maar, ik ben wel op mijn best als ik zelf de lijnen kan uitzetten. Twee kapiteins op één schip gaat niet. En geef mij dat stuur maar.

Welke kledingstijl past er het beste bij jou?
Mijn stijl is best wel divers. Maar bij mij moet het tot aan mijn schoenen matchen. Daar word ik blij van. Ik draag het liefst een mooie strakke jeans. Daar mag een mooie top op, of gecombineerd met een stoer jasje of vestje. Helemaal leuk! Maar ik doe ook gerust een sjiek colbertje aan met een blousje. En mooie hakjes eronder. Wat dat betreft is het net hoe ik me voel die dag. Ik kan ook niet al 2 dagen van tevoren beslissen wat ik aan wil en dat klaarleggen want ik kan zomaar wakker worden die ochtend en denken; nehhhh, dat gaat ‘m zeker niet worden vandaag. En geloof me, dan kan ik het ook echt niet aan!

Wat zijn je sterkste punten
Zo… Dan moet ik even nadenken waar ik ga beginnen. Ik doe wel even een rijtje steekwoorden ;-):

 • Vlotte babbel
 • Organisatietalent
 • Teamplayer
 • Zelfverzekerd
 • Delegeren
 • Sociaal
 • Creatief
 • Gevoel voor humor (al zeg ik het zelf haha)
 • Geordend
 • Trouw en betrouwbaar
 • Planner
 • Klantvriendelijk

En wat zijn je minst sterke punten?
Over deze vraag heb ik nog het langst nagedacht. Maar zonder resultaat eigenlijk…

Welke slogan of spreuk is jou op het lijf geschreven?
Verbeeld je je niks dan ben je ook niks.

Welke merken draag je zelf het liefst?
Qua spijkerbroeken draag ik het liefst LTB of COJ. Die broeken passen het beste bij mijn figuur. Qua tailleband moet een broek bij mij niet te hoog zitten aangezien ik niet zo groot ben. Qua bovenkleding heb ik wel veel in mijn kast hangen van Only. Ook het merk Elvira heeft vaak leuke tops die mij aanspreken.

Bestaat je hele garderobe uit rits – items?
Ja voor 95% zeker! En die 5% uit mijn kast wat niet bestaat uit Henny’s Rits items is omdat wij dat niet verkopen. Verder puilen de kasten van mijn kinderen ook uit met kleding van hier. En dat van mijn familie ook. Heerlijk juist, want ga maar eens met drie jongens op pad om nieuwe kleren te kopen. Hoe makkelijk is het om uit je eigen winkel te shoppen? We hebben de leukste merken hangen zoals Cars, Petrol en Name it. En daarin slaag ik altijd. En ze lopen er altijd “up-to-date” bij. Want zodra het binnenkomt en niemand in de klas het nog heeft, ligt het bij ons hier al in de kast ;-). Dat heb je dan weer als je dicht bij het vuur zit haha!

Wat betekent mode voor jou?
Mode is eigenlijk best een gek “iets”. Er ontstaat wat nieuws of er wordt een trend gezet dan moet meestal iedereen daar eerst aan wennen. En uiteindelijk ben je eraan gewend en wil je het ook. Zelf ben ik daar heel gevoelig voor. Dat is met modekleuren ook zo. Jarenlang heb ik rood afschuwelijk gevonden. En nu is dit de kleur die je dit seizoen heel veel gaat zien. En ben ik vandaag geslaagd voor een paar rode sneakers en heb ik besloten helemaal los te gaan met rood! Superleuk!


Volg jij altijd de laatste trends?
In grote lijnen doe ik dat zeker! Maar het moet geen afbreuk doen aan mijn figuur want dan sla ik dat rondje wel over ;-).

Over winkelwerk wordt vaak heel luchtig gedacht. Maar vind je dat iedereen geschikt is om in een winkel te werken?
Nee. Als je sowieso geen affiniteit met mode hebt moet je dit zeker niet doen. Ook ben ik van mening dat je een bedienende instelling moet hebben om je klanten optimaal te kunnen helpen. De meeste klanten die bij ons voor een jeans komen, komen daar echt gericht voor binnen. En verwachten hulp van iemand die kennis van zaken heeft. Ook moet je een praatje met iedereen kunnen aanknopen. Als je dit soort eigenschappen beheerst gaat het werk je ook makkelijk af.

Welke klanten vind je het leukst om te helpen?
De moeilijkste klanten vind ik het leukst om te helpen. En mannen. Op de één of andere manier doe ik het daar altijd goed bij. Geef die klanten maar aan mij. Dat is echt wel mijn ding.

Als je mocht kiezen in welke winkel je een weekje zou mogen meedraaien welke zou dat dan zijn en waarom?
Op dat gebied ben ik echt een gewoontedier. Ik sta het liefst in mijn eigen winkeltje.

Als je mocht kiezen welke functie je een dagje mocht bekleden welke zou dat dan zijn en waarom?
Lastige vraag… Ik heb jarenlang geroepen dat ik blij ben met wat ik doe. En dat is nog steeds zo. Maar toch heb ik steeds vaker de behoefte om buiten mijn comfortzone te kijken wat ik nog meer kan. Op dit moment hou ik me ook een paar uur per week bezig met de website. En dat doe ik samen met een hele leuke collega. Voor ons beide is het goed om naast ons “gewone” werk dit erbij te doen om te zien waar ons dat brengt. Qua functie benijd ik eigenlijk niemand hier. Wat ik wel nog eens zou willen doen is een personeelsvereniging opzetten. En dan eens een themafeest organiseren waarin ik carte blanche zou krijgen en zonder budget zou mogen uitpakken! Lijkt me voor het bedrijf en het personeel fantastisch. Om op deze manier toch wat meer een band te krijgen. Want zo leer je elkaar ook op een andere manier kennen. De ideeën Liggen al klaar hoor haha. Ik mis alleen de carte blanche nog….. Oja… En het geld ;-).

Wat zijn je ambities binnen dit bedrijf?
Klinkt het raar dat ik verder geen verstrekkende ambities heb dan dit wat ik nu doe? Ik heb een behoorlijke mate van vrijheid binnen dit bedrijf die mij goed past ;-). En dan ben ik ook op mijn best. Die ruimte heb ik nodig.

Wil je afsluiten door nog iets met ons te delen?
Na al die jaren heb ik best wel wat meegemaakt in de winkel. En ik heb wel eens gedacht; je kan er zomaar een boek over schrijven. Mensen realiseren zich vaak niet dat er een diversiteit aan mensen je winkel betreden. Van volwassen mensen die erop kicken om hun broek vol te plassen waar je bij staat, tot aan mensen die maar eens per week douchen en waarvan de eeltrand onder hun voeten met korrel 80 er nog niet af te schuren is, maar wij wel met onze gelakte nageltjes die broeken moeten afspelden. Ook heb ik menig leuter gezien zowel in als uit de broek in elk formaat. En dat zonder gêne. Vanuit de winkel denk ik zeker 3 huwelijksaanzoeken rijk te zijn en ben ik ook wel eens achtervolgd naar mijn auto. Ook delen mensen graag al hun ellende met je. En elke klant die jou achter de strijkplank ziet vouwen denkt de eerste te zijn met de briljante opmerking; oww…als ik dat had geweten had ik mijn strijk ook wel meegenomen. Ik probeer nog altijd met een gestreken gezicht daarop te antwoorden dat ik die nou nog nooit eerder gehoord heb. Ik wil daar graag bij vertellen dat wij ons daarin met z’n allen goed staande weten te houden, maar vind ik na al die ervaringen rijker dat er eigenlijk geld bij moet in dit beroep ;-).

Ik werk met 4 fantastische collega’s en wij zijn al jaren een goed team waarin we elkaar prima aanvullen. En dat is ook een bepaalde manier van rijkdom. Wij maken ons werk zelf leuk. En hangen soms gewoon zelf de slingers op. Verder hoop ik nog jaren plezier te hebben in mijn werk en ben ik er trots op dat ik al zoveel jaar hier mee mag draaien.